LEER-WERKBERIJF


Het ontstaan van een leer-werkbedrijf

In 1998 is, in het zuiden van de stad, de ALO zwemschool opgericht. De zwemschool werd hiermee een onderdeel van de ALO, waar studenten worden opgeleid tot docent lichamelijke opvoeding.

Om op het gebied van zwemmen meer inhoud te geven aan de opleiding, werden de studenten in staat gesteld om naast het reguliere programma te kiezen voor een opleiding tot allround zweminstructeur. Om deze opleiding kracht bij te zetten, is er destijds voor gekozen om die te combineren met het lesgeven aan kinderen. Vanuit deze gedachte is het leer-werkbedrijf binnen de zwemschool ontstaan.

In 2008 is de zwemschool verhuisd naar het Zernikecomplex van de Hanzehogeschool Groningen. Door de naamswijziging van de opleiding is ook de naam van de zwemschool veranderd: Zwemschool Instituut voor Sportstudies. In september 2023 is deze zwemschool overgenomen door Zwemschool VetCool.

Ook nu nog leiden wij studenten op tot allround zweminstructeur en combineren wij dat met het lesgeven aan kinderen, die hiermee leren zwemmen en zo hun zwem-ABC kunnen halen.

Een leuk detail is dat een van de oprichters van de ALO zwemschool ook de mede-oprichter is van Zwemschool VetCool. Hij is helaas enkele jaren geleden overleden, maar zijn visie op het zwemonderwijs leeft nog steeds voort onder de huidige lesgevers!

Leerwerkbedrijf en organisatie

In de voorgaande teksten is het woord ‘leer-werkbedrijf’ al meerdere keren gevallen. Tijd voor een korte toelichting.

Binnen de zwemschool krijgen studenten de kans om zich te ontwikkelen.

De instructeur

Een voorwaarde om les te mogen geven binnen de zwemschool is dat een instructeur in het bezit moet zijn van een geldig diploma ‘lesgever zwem-ABC’. Elke instructeur is daarmee ook bevoegd. Tevens volgen de instructeurs enkele keren per jaar een bijscholing om zich te blijven ontwikkelen.

De stagiair

Elk jaar wordt er weer een nieuwe cursus aangeboden voor nieuwe studenten om zich te laten scholen tot ‘lesgever zwem-ABC’. De cursus wordt gegeven volgens de criteria van de NPZ-NRZ en duurt een volledig jaar. In dit jaar lopen de stagiairs, verdeeld over de dagen, mee en nemen ze gedurende het jaar een steeds prominentere rol aan in de rol van lesgever.

Al met al wordt er in elke rol geleerd. Hierbij kunnen en mogen fouten worden gemaakt. Om die reden stellen we het op prijs dat ouders dan ook feedback geven die bijdraagt aan het leerproces van eenieder die werkzaam is binnen de zwemschool.

Benny Mensink
Medeoprichter ALO zwemschool en 
oprichter Zwemschool VetCool


Ook interessant voor jou

Ervaringen

Onze zoon heeft met heel veel plezier zwemles gehad bij zwemschool Vet Cool en inmiddels zijn diploma’s op zak! Leuke enthousiaste instructeurs, kleine groepjes dus veel aandacht voor het kind.
Zeker een aanrader!

- Clement

Een erg goede zwemschool. De lessen zijn kleinschalig, kindgericht en persoonlijk. Echt een aanrader!

- Ursula

Leuke zweminstructeurs die op een mooie manier de kinderen aan het zwemmen krijgen. Kleine groepen; veel aandacht per kind. Snel diploma gehaald

- Kees